Afecte escolar, professionals competents!

Parlar de compet猫ncia professional 茅s parlar del conjunt de coneixements i capacitats que permeten l’exercici de l’activitat professional, conforme a les exig猫ncies de la producci贸 i l’ocupaci贸. Arribar a ser competent, per貌, sovint implica l鈥檃dquisici贸 de capacitats que van m茅s enll脿 de les purament conceptuals o t猫cniques. En el temps actual, 茅sser competent exigeix comptar amb un aprenentatge emocional i social, el que jo anomenaria un aprenentatge afectiu.

La majoria de les institucions educatives, escoles i universitats posen l’accent en l’aspecte del pensament, o la cognici贸. Es dona poca import脿ncia als aspectes emocionals. No obstant aix貌, les emocions s贸n importants ja que tenen un paper vital en l’aprenentatge, i poden ajudar o dificultar el comprom铆s i l’猫xit acad猫mic d鈥檜n infant.

Les emocions s贸n reaccions als esdeveniments i objectes significatius. En elles hi ha implicats components afectius, 茅s a dir, que 聽comprenen sentiments emocionals com l鈥檃nsietat experimentada abans d’un examen; components cognitius, que impliquen pensaments o emocions espec铆fiques com la preocupaci贸 per suspendre un examen; components fisiol貌gics inherents a la preparaci贸 d鈥檜na acci贸, com per exemple, l鈥檃ugment de la freq眉猫ncia card铆aca; components motivacionals, que comprenen els impulsos i els desitjos de comportament com evitar la sensaci贸 d’ansietat; i components expressius com la postura corporal o l鈥檈xpressi贸 facial. Exercitar cada un d鈥檃quests components, ens dona eines per a canalitzar les emocions, per a aprendre de les emocions negatives i gaudir de les positives.

Certament, quan ens sentim 鈥渂aixos d鈥櫭爊im鈥, es deterioren la nostra capacitat de realitzar activitats. La tristesa, la por, l’ansietat i l’apatia redueixen la nostra atenci贸 i ens fan aprendre menys, participar menys i 茅sser menys efectius en les decisions i les tasques.

Per altre part, les emocions positives i la motivaci贸 augmenten la nostra atenci贸. Tots hem tingut casos en qu猫 est脿vem tan involucrats en una activitat que ens agradava, com llegir un llibre, jugar un joc o resoldre un problema dif铆cil, que el temps s’atura i desconnectes del clam de la vida quotidiana. Aix铆 doncs, les emocions positives es relacionen directament amb l’inter猫s i l’auto-motivaci贸, i accionen les actituds cr铆tiques per a l’adquisici贸 de coneixements.

Afirmem, sense por, que les emocions afecten l’aprenentatge, per貌 el m茅s important, el desenvolupament emocional 茅s fonamental per tenir 猫xit a la vida. Un infant exercitat escolarment en la intel路lig猫ncia emocional, ser脿 un professional 铆ntegre i competent en el futur.

DEJA UNA RESPUESTA

Please enter your comment!
Please enter your name here